VINTAGEGUIDE

Viden om Vintageure

Hvad er et vintageur?

Her hos VintageWatches™ bruger vi begrebet vintageur i en bred betydning. For os dækker det over brugte, secondhand- og præ-ejede ure, men også over ure der ikke længere produceres, men som findes i lager hos vores leverandører som "nye, ældre ure".



Hvorfor VintageWatches™?

Det kan synes mærkeligt at være interesseret af ure i en tidsalder, hvor vi er omgivet af computere og mobiltelefoner, der kan fortælle os, hvad klokken er. Men faktisk er interessen for bugte kvalitetsure større nu end nogensinde tidligere.

Så selvom funktionen at vise tid kan virke overflødig i dag, vil den avancerede mekanik og et vellavet ur aldrig gå af mode!
Et kvalitetsur er en smuk genstand og i en tidsalder, hvor det virker som at tiden flyver hurtigere end nogensinde, er det måske den ultimative luksus at nyde de smukke viseres bevægelse hen over en håndlavet urskive.
Vintage Omega Speedmaster Hos VintageWatches™ stræber vi efter at tilbyde vores kunder de mest attraktive brugte ure, der findes på markedet. Vi forsøger også at sælge dem til særdeles gode priser og at være rigtig dygtige til kundeservice. Ved at kombinere et udvalg af fantastiske ure (som urmagere brugt århundreder på at udvikle), med potentialet ved global e-handel, er vores vision at kunne tilbyde det perfekte sortiment både for kræsne samlere og entusiastiske førstegangskøbere.

Vores udvalg af vintageure er sammensat med omhu, og for at give dig et indtryk af uret, som næsten svarer til at se objektet i virkeligenheden, har vi fotograferet urene i høj opløsning fra mindst seks forskellige vinkler. Derudover tilbyder vi indgående information om hvert objekt, og er altid klar til at besvare yderligere spørgsmål.

At købe et vintageur

Når du skal købe et vintageur er der selvfølgelig mange ting at tage med i overvejelserne. Hos VintageWatches™ tester vi altid kvaliteten grundigt for at sikre os at uret fungerer som det skal. Vi kontrollerer også at uret er ægte og giver en detaljeret redegørelse af urets stand.

Hvis uret er repareret eller modificeret efter at det forlod producenten vil disse ændringer fremgå tydeligt af objektbeskrivelsen.

Når man erstatter beskadigede komponenter i kvalitetsgenstande og luksusvarer er originale reservedele at foretrække, så dette er naturligvis noget som vi er meget opmærksomme på.

Vi kigger grundigt på urets armbånd, selvom det ikke påvirker urets funktion. På materialer som læder eller tekstil er det lettere at se slitage end på et metalarmbånd, men så langt det er muligt vil vi alligevel prøve at beholde det armbånd uret kommer med - dette gælder også, hvis det originale armbånd er udskiftet med et andet.

Når det er muligt medfølger også originale tilbehør som opbevaringsæske, brugervejledning, garantidokumenter, værktøj, udstyr og ekstra remme.

Sidst, men ikke mindst, undersøger vi ægtheden, og ejerhistorik i producentens register og lignende kilder hvis det er muligt. Kort sagt så laver vi research på, og kontrollerer, alle de ure vi sælger- alt for at du skal kunne gøre et velovervejet og trygt køb!



Forskellige typer af vintage ure og retro-ure

Vintage militærure

En af de mest interessante ting ved et militærur er naturligvis urets historie. Militærure varierer fra at være super-præcise kronografer til piloter, som skulle svæve højt på himlen, til dybsorte, selvlysende dykkerure til soldater i specialstyrker, som arbejdede dybt under vand. Ure som blev anvendt af elitesoldater i f.eks. Regia Marina eller Top Gun-piloter har altid fanget både privatpersoners og samleres interesse. Kombinationen af striks funktionalitet, strenge kvalitetskrav og et tiltalende design frister stadig mange købere.



TAG Heuer Monaco Racing Chronograph

Vintage piloture

Kronografer har altid været en favorit bland samlere, og hvis uret har hundrededelsviser og minutrepetition kan værdien øge drastisk. Mange piloture havde overdimensionerede visere, så piloten kunne se tiden ved et hurtigt blik. De modeller, der blev fremstillet under verdenskrigene havde ofte en ekstra lang rem, så de kunne bæres rundt benet eller udenpå en tyk læderjakke!

Specielle funktioner for racing-entusiaster er f.eks. multi-omgang timer og takometer-skala som gør det muligt at beregne hastigheder over en bestemt strækning.

Et af de mest kendte piloture er Omega Speedmaster. Modellen blev legendarisk da Neil Armstrong og Buzz Aldrin havde dem på under den historiske Apollo-ekspedition til månen 1969. Selv om Speedmaster er fremstillet i mange tusind eksemplarer er samlere stadig villige til at betale mange penge for dem.



Vintage dykkerure

Retro dykkerure er meget populære, selv blandt dem som sjældent bevæger sig ud af swimmingpoolen! Det er umuligt at tale om dykkerure uden at nævne det ikoniske Rolex Submariner - måske verdens mest genkendte og berømte ur. James Bond gjorde uret legendarisk i 1960'erne, inden han skiftede over til Omega. Dette er uden tvivl et af de få ure som aldrig vil blive umoderne

Andre populære dykkerure er Omegas Seamaster-serie, TAG Heuers Aquaracers og Breitlings Superoceans. Der findes naturligvis mange slags brugte dykkerure, næsten enhver producent har et dykkerur i deres sortiment.

Andre legendariske modeller er f.eks. IWC The Deep One, Rolex Sea Dweller og Eternas KonTiki. En interessant detalje, som kun gælder dykkerure lavet for ekstreme dybder, er at de har en heliumventil, der automatisk lukker helium ud når trykket bliver for højt og risikerer at knuse glasset.



Klassiske vintageure

Producenter som Patek Philippe, Audemars Piguet, IWC, Rolex og Vacheron Constantin har lavet nogle af de mest efterspurgte klassiske ure i årevis. Det er denne slags ure som du ser på håndleddet af industripamper, præsidenter og andre succesfulde personer. Urene er ofte tilstrækkelig tynde for at kunne glide ind under manchetten på en skræddersyet skjorte, og samtidig tilstrækkelig sofistikerede (og dyre) nok til at skabe respekt ved bestyrelsesmødet. Populære modeller er f.eks. Vacheron Constantins Patrimony, Patek Philippes Calatrava og Audemars Piguets Royal Oak-serie. De fleste ure i denne kategori har nogle af følgende features: meget komplekse urværk, flere komplikationer, klassisk design og en ambitiøs pris!




Omega Chrono-Quartz

Vintage kvartsure

Ny teknologi har altid været attraktivt for samlere, og kvartsure er ingen undtagelse. Tidlige kvartsure er ofte meget populære, især hvis de er lavet af et anerkendt mærke som Rolex. Nu om dage har Rolex ingen kvartsure i deres produktkatalog og for nylig begrænsede Omega deres sortiment i denne kategori. Derfor er meget sandsynligt at kvartsure vil blive mere efterspurgte efterhånden som antallet eksemplar på markedet bliver færre.

Kvartsure er typisk lidt billigere end lignende mekaniske ure. Et kvartsur fra et anerkendt mærke er derfor et godt sted at starte, hvis man er en begyndende samler med begrænset budget!



Vintage dameure

Vintage dameure er blevet meget populære de seneste årtier. De adskiller sig fra herreure ved at være mindre, men også ved at have mere detaljeret design og flere dekorationer. Diamanter og andre ædelstene bliver ofte brugt som markeringer eller for at pryde kransen. På urskiven ses ofte Mother of Pearl eller guld.

Populære brands inden for dameure er Cartier, Patek Philippe og Chopard, men der findes også lidt billigere varianter fra f.eks. som TAG Heuer er smukke på deres egen vis.

Da vintage dameure ofte ses mere som smykker end deciderede genstande at måle tiden med lægges der mest vægt på urets æstetiske kvaliteter og hvilke eksklusive materialer uret er fremstillet i. Urværkets finesser og antallet komplikationer har normalt ikke så høj prioritet.



Vintageure med motiv

Ure med motiv på urskiven er også populære samlerobjekter. Skiven kan være pyntet med et sjovt eller erotisk motiv. Til denne gruppe hører f.eks. det kendte, tegneserieagtige ur med Mickey Mouse fra Ingersoll eller de mere moderne som f.eks. Perrelets erotiske ure. Nogle mener også at farverige sportsure fra varemærker som Swatch eller Casio også kan regnes med i denne gruppe, men kun hvis de kombineres med en i øvrigt klassisk garderobe!



Digitale vintageure

Digitale vintageure er blevet populære efter at retro-looken er kommet på mode både indenfor design og mode.

LED-teknologien (diod-baseret) i denne type af ure blev introduceret i slutningen af 1960'erne. Den Schweizisk-Amerikanske urproducent Hamilton var blandt de første at sætte teknikken i produktion. Deres Pulsar Calculator blev næsten legendarisk, da James Bond bar netop dette ur i filmen Live And Let Die i 1973.

LED-teknikken blev gradvist erstattet af LCD (liquid crystal display) i løbet af 1970'erne. Omega var førende inden for denne genre og netop deres ure er meget efterspurgte!



Terminologi

Anti-magnetisk beskyttelse

Et ur, hvis urværk er beskyttet mod forstyrrende indflydelse fra stærke magnetiske felter. Meget brugbart, hvis du for eksempel arbejder i nærheden af stærke elektriske eller magnetiske kræfter - en nødvendighed, hvis du arbejder på CERN.



Automatisk

I et automatisk ur trækkes en drivfjeder op via en rotor. Energien som driver rotoren kommer fra den kinetiske energi urets bærer frembringer. Hvis bæreren lægger uret fra sig, holder den opsamlede energi (gangreserven) uret i gang. Gangreserven rækker normalt et til tre døgn.



Balancehjul

Et oscillerende hjul, som sammen med en fjeder, styrer urværkets bevægelse i et mekanisk ur. Den fungerer næsten på samme måde som et pendul i et traditionelt vægur.



Bubble back

En "bubble back" har en halvkugleformet bagkasse og kendes typisk fra tidlige Rolex-ure. Meget populære blandt samlere!



Cabochon

Termen bruges om en ædelsten som er blevet poleret i stedet for slebet. Den er derfor uden facetter. Nogle gange bruges den som dekoration på kronen. Du finder f.eks. en cabochon på kronen af kunstnerlegenden Andy Warhols yndlingsur: Tank-serien fra Cartier.



Kalender

En komplikation som gør det muligt at se datoer på urskiven. En del kalendere tager også hensyn til månedernes længde, og kaldes derfor evighedskalender.



Komplikation

Et ur, som har ekstra funktioner såsom kronograf, evighedskalender, etc. har komplikationer. Et ur med mange komplikationer (ekstra funktioner) kaldes "grande complication".



Krone

Kronen er den knap, der bruges til at stille tiden med, samt til at trække uret op. Den er normalt placeret ved kl. tre på uret.



Kronograf

Kronograf er en komplikation, der anvendes til at måle tidsintervaller.



Kronometer

Et kronometer er et ur, der har gennemgået præcisionstests ved et uafhængigt institut. Hvis uret bliver godkendt, udfærdiges et Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (C.O.S.C) certifikat. Rolex var det mærke som i 2006 havde fremstillet flest kronometre.



Guilloche

Guilloche er en dekoration, som normalt anvendes til udsmykning af urskiver. Når en ægte guilloche fremstilles, anvendes et værktøj til at skære et mønster i urskiven. Det er en dyr proces, derfor stempler de fleste urmagere mønstret ind i stedet. Breguet er en af de få virksomheder, som stadig skærer guillochemønster i alle deres ure.



Mekanisk ur

Et mekanisk ur drives gennem manuelt optræk. Typsik trækkes uret op gennem at man vrider på kronen.



Lug

De fire steder på urkassen, hvor armbåndet er fastgjort. Afstanden mellem disse definerer bredden af armbåndet og kaldes ofte "lug width" eller "lug to lug".



Selvlysende visere

De første ure med selvlysende visere og markører blev lavet under Første Verdenskrig. Den indlysende grund til opfindelsen var naturligvis at gøre det muligt at se viserne mørke. Ganske praktisk i dunkle skyttegrave eller f.eks. under vand. Funktionen byggede i starten på farveen maling, der indeholdt radioaktive stoffer, men da man i 1950'erne opdagede de sundhedsmæssige risici med dette, skiftede man over til at bruge tritium.



Månefase

En månefasekomplikation viser månens kalender på urskiven.



Minutrepetition

Minutrepetition er en af de mest komplicerede komplikationer. Den udløser et ringeværk på bestemte tidspunkter.



Gangreserve

Gangreserven er den tid et ur går, efter at det er blevet trukket op (alternativt kinetisk opladet). Kvartsure har en gangtid, som varer tiden mellem batteriskift. En del ure har et display, der viser, hvor stor gangreserve, der er tilbage.



Kvarts

Kvarts er en bjergkrystal, som bruges i ure for at skabe svingninger i et kredsløb. I dag anvender man syntetiske krystaller, som efter slibning kan holde en meget konstant frekvens. Kvartsure går ofte meget præcist og har mærkningen Quartz.



Krans/Bezel

Kransen, også kendt som bezel, holder glasset på plads. På mange dykkerure, kan den drejes så det fremgår, hvor land tid man har dykket.



Stødsikring

I et stødsikret ur er urværket konstrueret for at tåle en del stød og er fastgjort for at bedre kunne modstå rystelser. Dette testes normalt (i testmiljø) ved at lade uret falde fra cirka en meters højde. Generelt er mekaniske ure mere følsomme over for stød end batteridrevne kvartsure på grund af urværkets høje kompleksitet.



Skelet-ur

Et skelet-ur har et transparent bagstykke samt urskive. Man kan derfor se gennem uret. Disse ure er ofte meget kunstnerisk udformet.



Tourbillon

Tourbillion-funktionen blev opfundet af urmageren Abraham-Louis Breguet år 1795. Breguet bemærkede at nøjagtigheden af hans ur blev påvirket afhængig af, hvor i verden han befandt sig - en konsekvens af den minimale, men alligevel mærkbare indflydelse tyngdekraften har på urværket. Breguet løste dette problem ved at placere hæmværket og balancehjulet i et roterende bur, som kunne bevæge sig 360 grader og dermed ophæve den naturlige virkning af tyngdekraften. Funktionen er naturligvis ekstremt kompliceret og den er stadig temmelig dyr at fremstille. Brugte Tourbillion-ure er ofte meget eftertragtede og dyre.



Vandbeskyttelse

For at man skal kunne bade med et ur skal det holde til en dybde af mindst 100 meter (10 ATM). Ved dykning kræves det, at det holder til mindst 200 meter (20 ATM). Det anbefales dog, at man lader en urmager efterse uret før hver badesæson. 20 ATMs vandbeskyttelse hjælper ikke, hvis uret har tørre pakninger eller et sprækket glas. Bell & Ross's Hydromax har rekorden, når det gælder vandtryk. Den klarer kompression ned til 11.100 meters dybde, hvilket er dybere end noget hav på jorden.



World Time/GMT

Da det blev mere almindeligt med transkontinentale fly- og bådrejser i 1930'erne opstod også behovet for at holde styr på tiden i forskellige tidszoner. Derfor opfandt man World Time- eller GMT-uret, som kan vise tiden i flere tidszoner på en gang.